TRAVEL

Algarve met Kids: Ontdek prachtig Portugal

14 mei 2016
TRAVELBLOG ALGARVEPORTUGAL

Een topbestemming!

Een week of 3 voor de meivakantie zagen we ruimte in de agenda om er een paar dagen tussenuit te gaan. Onze criteria voor de zesdaagse trip waren: max 3 uur vliegen, een paar leuke bezienswaardigheden en zon! Na even zoeken viel ons oog op de Algarve in Portugal. We kozen voor een hotel in centraal Algarve, het plaatsje Vilamoura. Een goede keuze! Zowel de ligging als het Tivoli Victoria Hotel zelf waren uitstekend. Vanaf vliegveld Faro is het 20 minuten rijden naar Vilamoura. Qua weer is Portugal in de meivakantie een gok. We boften want het was stralend weer, zelfs 3 dagen van 30 graden. Dus naast het verkennen van de omgeving, besloten we ook de mooiste strandjes te ontdekken.

Dochterlief (4) was lekker actief in het vliegtuig met haar nieuwe ‘Action’-pakketje (zoek de verschillen, stickerboekjes etc.). Dat gaf mij de tijd om een globale planning te maken voor de komende dagen. In de ochtend een activiteit en in de middag relaxen op een strandje in de buurt. Dat bleek een prima plan. We hebben overigens al veel gereisd maar nog nergens hebben we dergelijke idyllische stranden gezien: kleine baaien omgeven met prachtige rotspartijen. Het is dagelijks wel een flinke klim. Gemiddeld daal je 100-150 trapjes af om het strand te bereiken, dat compenseert ons motto ‘iedere dag een ijsje’ enigszins.. Het water is begin mei nog vrij koud dus echt zwemmen doe je niet lang. Maar zandkastelen bouwen en de waterpret is er niet minder om.

 

Praia do Beliche

 

In deze blog geef ik een paar tips voor leuke dagtochtjes (met kids). Heb je nog aanvullingen, zet ze gerust in de reacties op dit blog.

 

Het mooiste strand: Praia da Marinha

Start de dag bij Praia Marinha (nabij Lagoa): uitgeroepen tot één van de mooiste stranden ter wereld. Wandel van klif naar klif en geniet van de prachtige uitzichten, steile rotspartijen en het ruige maar meest heldere water van Portugal. Daal daarna ruim 100 trapjes af naar het strand, de bestemming voor de middag. Kies voor het diner het nabijgelegen Silves. Bijna alle straatjes van dit oude stadje met pastelgekleurde huizen lopen steil omhoog naar het Moorse fort en naastgelegen kerkplein. Een heerlijke sfeer om de avond door te brengen!

Praia da Marinha

 

Van klif naar klif… (outfit Ninni Vi)

 

Silves (outfit Like Flo)

 

Naar het einde van Europa

Een bezoek aan het meest zuidwestelijke puntje van Europa mag zeker niet ontbreken tijdens je vakantie. Begin bij Ponta de Sagres voor een bezoek aan het Fort van Hendrik de Zeevaarder. De verhalen over ontdekkingsreizen en piraterij vond onze dochter enorm interessant. Maak een rondwandeling langs de rand van de punt (1,5 uur) en geniet van de eindeloze oceaan. Door het steeds wisselende beeld, diverse klimmogelijkheden etc. blijven de kids ook enthousiast ondanks de flinke wandeling. Ga voor de lunch naar het nabijgelegen surfersdorp Sagres. De relaxte sfeer in het kleine centrum proef je direct. Kies Praia do Beliche (150 trapjes) voor het middagprogramma. Een droomstrand!

Fort van Hendrik de Zeevaarder

Outfit: Retour

Prachtige wandeling vanuit het fort

Lunch in Sagres

 

’s avonds een jasje aan: Dutch Dream Denim

De natuur in: Ria Formosa

Start vroeg in de ochtend (om de hitte te vermijden) in Olhão voor een wandeling van 3 km. Loop vanuit het informatiecentrum door bossen, duinen en over houten loopplanken en spot prachtige ooievaars, reigers, flamingo’s en talloze andere watervogels. Maar..  je hebt ook kans dat je een kameleon tegenkomt. Bijzonder in Europa! Er lopen ook duizenden krabbetjes aan de oevers van het zoute water. Onze dochter vond het geweldig om alle krabbetjes druk in de weer te zien! Door de diverse informatieborden is het ook een educatieve route. Tip: neem voldoende water mee want in het natuurgebied is niets te koop. Een buggy kan mee, al zal het hier en daar even flink duwen zijn.

Voor de lunch is het historische stadje Tavira een goede keuze. Op het centrale plein scoor je bij het informatiecentrum een gratis stadsplattegrond. Flanneer over de Romeinse brug, loop door de smalle straatjes aan weerszijde van de rivier Rio Gilão, bezoek de Moorse vesting (vergeet de tuin niet) en neem een kijkje in één van de vele kerkjes.

Kies voor het middagprogramma het strand Praia Barril, een echt gezinsstrand. Deze keer geen baai en rotspartijen maar gewoon een prachtig langgerekt schelpenstrand. Om er te komen zijn er 2 opties: een flinke wandeling of je neemt het treintje tegen een kleine vergoeding (een extra leuke attractie)! Let op, het laatste treintje gaat om 19.00 uur terug.

Outfit: Ninni vi

 

Het ‘moeras’ van Ria Formosa

 

Tavira

Romeinse brug over de Rio Gilão

IMG_4563

Wij kozen voor het treintje naar Praia Barril

Praia Barril; vol met schelpen

Vaar in de grotten

Een absolute ‘must-do’ in de Algarve is een boottocht door de grotten van Ponta da Piedade. Je vindt deze ter hoogte van het plaatsje Lagos. Bekijk de kustlijn eerst van bovenaf. Wandel over de rotsen om te genieten van alle prachtige uitzichten. Voor de echte ‘durfals’ zijn er ook diverse rotsen te beklimmen voor een nog betere blik op de prachtige kustlijn. Onze stoere dame stond vooraan om ook dat laatste stukje rots te beklimmen (in jurk met sandalen). Ik heb maar even niet gekeken (enkel voor een snelle foto) tot ze weer veilig terug was met papa. Daal daarna de ruim 100 trappen af om bij het water een vissersbootje te nemen voor een vaartocht van 30 minuten tussen, onder en langs de diverse rotsformaties.

Geniet in het autovrije en mooie centrum van Lagos van een lekkere lunch. Wandel door het historische centrum en vergeet niet de boulevard, Avenida dos Descobrimentos, waar een leuke markt te vinden is voor kleurrijke souvenirs, sierraden, tassen en zomerse kleding.

Goh.. is het al 15.00 uur.. tijd om een heerlijk strand op te zoeken. Kies vandaag voor Praia Dona Ana. Na een afdaling (weer 130 trappen) word je getrakteerd op een idyllische baai, volledig omringd door prachtige rotsformaties.

 

Ponta da Piedade

Klimmogelijkheden genoeg…

Geweldige ervaring, met een bootje door de grotten

Lagos, outfit: Topitm (enkel nog in wit/neon oranje verkrijgbaar)

Praia Dona Ana

Heb je nog tijd over? Hier nog enkele tips voor leuke plaatsjes/uitjes:

  • Het gezellige centrum van historisch Faro
  • De jachthaven van Vilamoura
  • Het bergstadje Monchique
  • Albufeira (tot 21.00 uur prima, daarna voor ons te druk en te toeristisch)

 

De haven van Vilamoura

 

Ben je je koffers al aan het pakken? Het heeft ons echt verrast! Een ideale bestemming op nog geen 3 uur vliegen..

 

 

 

 

 

 

 

 


Facebook Comments


Jolanda Verbruggen

Jolanda Verbruggen

40+, samenwonend, dochter Bente 7 jaar. Woont in het gezellige zuiden. Bovenmatige interesse in fashion, travel & interior styling.
Jolanda Verbruggen

Latest posts by Jolanda Verbruggen (see all)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply