Angelique

Update Dubai: hoe gaat het op school?

17 juni 2017

Na 5 maanden in Dubai kan ik wel zeggen dat we aardig gesettled zijn. Het huis voelt inmiddels als ons huis, het weer is nog steeds fantastisch, we hebben leuke mensen ontmoet, de compound is leuk, de kids hebben vriendjes en ook op school gaat het goed. Je hoort ons niet klagen. Oke… wel iets dan: ik vind het nog steeds lastig als we visite uit Nederland hebben en ze gaan weer naar huis. En ik zie wel een beetje op tegen de zomer hier: ik voel nu dat Dubai in rap tempo opwarmt. Er staat ons qua hitte dus nog wat te wachten. Lang leve de airco 🙂

De kids spreken inmiddels al een aardig woordje Engels, ook Arabisch trouwens. Ze verstaan bijna alles al en kletsen ook vrolijk terug. In het begin hebben ze het uiteraard heel lastig gehad. Ga maar na: iedereen spreekt een andere taal. Je verstaat het niet en je kunt zelf ook niets vertellen. Ik heb daar best moeite mee gehad en bracht mijn kinderen met pijn in mijn buik naar school. Maar het is echt: kinderen zijn zo gewend aan nieuwe situaties en ik ben zo trots op hoe ze het doen. Ze zijn echt blij hier te zijn! En wat leren ze veel hier. Het zijn net sponzen: ze zuigen alle informatie zo makkelijk op!

Kris zat in Nederland in groep 4 en is hier in jaar 3 geplaatst. Het Engelse systeem is iets anders dan in Nederland. Kris had het geluk dat hij al kon schrijven en lezen in Nederlands. Eva zat in Nederland in groep 2, maar is hier weer in jaar 1 gezet. Wat inhoudt dat zij zo snel mogelijk moest leren lezen en schrijven. Direct in het Engels dus. Het gaat haar wonderbaarlijk goed af! Om haar daar bij te helpen heb ik in Nederland wat boekjes van Stabilo gekocht om het leren schrijven iets makkelijker te maken. Kennen jullie die boekjes? Ideaal voor kinderen in de onderbouw. Door middel van bepaalde oefeningen leren ze de letters wat makkelijker te schrijven. Door spelenderwijs de juiste bewegingen te maken leren ze snel vloeiendere bewegingen te maken. Heel goed voor de motoriek. Voor Eva heb ik wat  boekjes voor groep 1 en 2 gekocht. Voor Kris uiteraard wat moeilijker: groep 3 en 4. Heel leuk is trouwens ook de Stabilo Box, daar zitten de belangrijkste pennen en potloden in die het schrijven makkelijker maken, en een stapel opdrachtkaartjes. Ik heb die box dus ook, maar helaas pastte die niet in mijn koffer hierheen. Deze zomer ben ik weer 10 weken in Nederland en dan ben ik echt van plan om Nederlands te gaan oefenen met ze en dan komt die box weer goed van pas.

Eva is trouwens linkshandig en ik heb wel de potloden en pennen uit de Stabilo box gehaald voor linkshandigen. Eerlijk gezegd had ik geen idee dat daar verschil in zat. Maar met leren schrijven schijnt dat dus best belangrijk te zijn. Het potlood waar zij mee schrijft heeft bijvoorbeeld inkepingen waardoor ze het potlood direct goed vast heeft om goed te kunnen schrijven. Slim! Die potloden zijn er natuurlijk ook voor rechtshandige kindjes.

Engels gaat ze dus goed af. Het volgende waar we ik me nu een beetje in  moet gaan verdiepen is dat de kinderen ook hun Nederlandse taal goed blijven spreken en schrijven. Door het lezen van boekjes probeer ik dat wel bij te houden, maar op termijn zullen ze hier ook op Nederlandse les gaan. Ik zal jullie niet vermoeien met de schoolkosten hier. Neem maar van mij aan dat je je te pletter schrikt als je hoort wat dit kost, dus ik wil proberen om ze zelf zoveel mogelijk te leren.  Ze spreekt alleen Nederlands en Engels door elkaar nu, check het filmpje maar, dat is wel iets waar we na de zomer aan gaan werken.

Sporten is een belangrijk onderdeel op hun nieuwe school. Daar hebben ze ook een speciaal tenue voor. En knutselen… ze zijn ook erg creatief hier en alle werkjes worden ook heel mooi opgehangen in de gangen van de school. Dat ziet er overigens wel echt heel mooi uit! Lunchen doen ze ook graag. Eigenlijk is het een beetje hetzelfde als op de Nederlandse school: 10 uur fruit en 12 uur lunchen. Alleen heb je hier een kantine waar je je eten kunt kopen. Veel kinderen eten hier tussen de middag namelijk warm, iets wat bij veel nationaliteiten heel normaal is. Ik geef ze nog gewoon een boterham mee, maar Eva is gek op eten en ziet al die lekkernijen voorbij komen dus ik denk dat het een kwestie van tijd is voor zij ook warm wil gaan eten. Mag hoor!

De schooltijden zijn hier van 7.50 uur tot 14.30. Na school worden hier ook nog ASA (after school activities) gegeven. Iedere dag na school zijn er activiteiten waar je je kids voor kunt opgegeven. Denk aan voetbal, tennis, dansen, drama en art.

Lang verhaal kort: de school bevalt ons prima, en het belangrijkste van alles: mijn kinderen vinden het er leuk! En….. we kunnen er op zijn Hollands op de fiets naar toe, want het is lekker dichtbij!

Wat vinden jullie van de tenues? Als echt kidsfashionaddict moest ik wel even wennen. Nooit meer leuke setjes klaarleggen in de ochtend, met bijpassende schoenen of laarsjes. Soms mis het ik best, maar over het algemeen geeft het ook heel veel rust. Nog nooit heb ik zo weinig kleding gekocht als de afgelopen 3 maanden. Zeg maar gerust helemaal niks! Behalve dan de schooluniformen en bijpassende schoenen. En het is hier natuurlijk ook gewoon veel te warm om je daar druk over te maken :). En ik vind uniformen op school echt een goed iets! Ieder kind is gelijk. En zo moet het ook zijn. Altijd.

Liefs uit Dubai,

Angelique

Vanaf 1 september zal ik mijn ervaringen en belevingen in Dubai delen op via MyDutchDubai.

* Foto header: Kijk haar schrijven: zo trots 🙂 En zie je het potlood van Stabilo? Dat is dus dat potlood waar ik hierboven over vertelde met die inkepingen.

2017-03-19-PHOTO-00001444

2017-03-19-PHOTO-00001448

Facebook Comments Box
Angelique

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Een beetje lief zijn voor elkaar - ShopaholiekMama 21 december 2020 at 22:24

    […] hun tengels uit de snoeppot wilden blijven en of ze alstublieft hun huiswerk wilde doen. Na ons Dubai verblijf is het natuurlijk niet nodig om te zeggen dat mijn kinderen op het gebied van de Nederlandse taal […]

  • Leave a Reply