Angelique PERSONAL

Begroten en budgetteren: 5 tips

19 december 2019
shutterstock_550439530

Begroten en budgetteren: 5 tips voor uw eigen financiële administratie

Het is weer bijna januari: tijd om de boel financieel weer een beetje op een rijtje te zetten. Ik heb zoals ieder jaar een tekort op mijn saldo na deze dure maand van kado’s, overdadig eten en drinken. Een beetje pas op de plaats is geen overbodige luxe want we willen deze zomer een mooie reis gaan maken.

Budgetteren en begroten is heel belangrijk als u onbezorgd door het leven wilt gaan.
Die mooie reis? Een vakantiehuisje? Of een heerlijk gevoel van rust? Dat heeft u zelf in de hand. Als u uw financiële zaakjes voor elkaar hebt, komen uw doelen sneller dichterbij. Budgetteren en plannen is makkelijk als u het even doorheeft. Graag helpen we u hierbij met 5 tips hoe u zo slim mogelijk budgetteert.

Wat zijn de voordelen van slim budgetteren?

 • U zorgt ervoor dat u grip hebt op uw geld
 • Onverwachte tegenvallers kunnen opvangen
 •  Een heerlijk gevoel van rust
 •  Extra financiële ruimte om mooie doelen te behalen

5 tips om slim te leren budgetteren

 1. Maak of download een financieel overzicht;
  Heel belangrijk bij budgetteren: zorg voor een overzicht! Dit kan een Excel sheet voor uw begroting zijn. Maar er zijn ook verschillende websites die u hierbij kunnen helpen. Het Nibud adviseert het ‘Huishoudboekje’. Met dit financieel overzicht heeft u een mooi inzicht in uw budget en financiën.
 2. Zet al uw inkomsten op een rij;
  Wilt u budgetteren, dan moet u wel weten wat erin komt. Uw loon, toeslagen, maandelijkse teruggave hypotheekrente, vakantiegeld, mogelijke uitkeringen, een bonus of huurinkomsten. Zet het allemaal op een rij. Dan pas heeft u echt grip en zicht op uw geld.
 3. Wees eerlijk over al uw uitgaven: klein en groot;
  Huur, uitgaan, vervoer, de energierekening, eten of een dubbele espresso. Weet u waar uw geld blijft? Als u eens eerlijk gaat budgetteren, dan merkt u dat uitgaven vaak hoger uitvallen. Want al die kleine impulsaankopen, tikken behoorlijk aan. Vast herkenbaar voor iedereen.
 4. Check wekelijks uw saldo en uitgaven;
  Als u slim wilt budgetteren en begroten moet u overzicht hebben. Kijk wekelijks op uw rekening en uw begroting of uw inkomsten, saldo en uitgaven kloppen. Het is heel goed mogelijk dat u nog een vergeten abonnement heeft. Heeft u deze echt nodig? Eerlijk zeggen he?!
 5. Spaar maandelijks 10% van uw inkomen.
  Als u slim leert budgetteren, dan merkt u dat het mogelijk is om zeker 10% te sparen. Met dit geld kunt u leuke dingen doen, maar ook onverwachte tegenvallers opvangen. Stel, de wasmachine gaat kapot of uw auto heeft een beurt nodig. Dan weet u dat u dit kunt opvangen. Of misschien toch die mooie blouse kopen?

Wat is een begroting eigenlijk? En wat is het verschil met budgetteren?

Met een begroting zet u alle inkomsten en uitgaven op een rij. En met budgetteren zorgt u binnen uw mogelijkheden dat u een mooi doel haalt, of simpelweg wat geld opzij kunt zetten.
Heeft u slim budgetteren onder de knie? Dan helpt BinckBank u graag met het behalen van uw doelen. Bijvoorbeeld met beleggen. Wilt u beginnen met beleggen in aandelen bij BinckBank? Dan hebben we een mooi stappenplan om u hierbij te helpen!

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden.

 

Afbeelding: Shutterstock

 


Facebook Comments


Angelique

Owner/Founder Shopaholiek en ShopaholiekMama at Shopaholiek Kids Fashion & Lifestyle online magazine
47, 4 kids en getrouwd. Gek op Kidsfashion, reizen, eten en "leuke dingen doen". Niet te serieus, maar altijd in voor een goed gesprek met een lekker wijntje.

Latest posts by Angelique (see all)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply