Angelique WONEN

De donkere dagen voor kerst.

4 december 2019

Het is bijna 21 december, de kortste dag van het jaar qua licht. Daarna wordt het weliswaar kouder maar begint het langzaam maar zeker ook weer langer licht te worden.  Niet iedereen is erg gecharmeerd van deze donkere dagen voor kerst. Hoewel ik niet echt een persoon ben die gek is op kou, kan ik deze dagen juist wel waarderen. Ik vind het heerlijk om met de kaarsen aan op de bank te zitten. Gezellig met z’n allen binnen Netflixen. Het liefst dan de foute kerstfilms 🙂

De houten jaloezieën gaan bij ons rond een uur of half vijf al dicht en de eerste lampen gaan dan al aan. Stiekem heb ik al een beetje kerstverlichting in huis. Meer mag ik niet want Sinterklaas moet eerst nog zijn kunstje doen hier in huis. Mijn kids kennen inmiddels het grote geheim dus voor het eerst doen we dit jaar echt een stuk minder aan Sinterklaas.  Al blijf ik wel respect houden voor die goede oude sint, want het blijft iets magisch houden voor de kids.

Voorheen hadden wij rolgordijnen maar de trend van nu is toch wel van die mooie houten jaloezieën. Ik vind dat ook gezelliger qua licht. Wil je het licht in huis dan zet je ze lekker open. Zeker in de zomer vind ik witte houten jaloezieën prachtig als het zonlicht er doorheen komt en het licht zo mooi gefilterd is. Maar wil je het gezellig donker is huis, dan zet ik ze altijd half tot helemaal dicht. Zoals nu dus met die korte dagen.

Wist je trouwens dat er een truc is zodat de mensen buiten niet vol naar binnen kunnen kijken? Even kijken of ik dat makkelijk kan verwoorden 🙂 Op de benedenverdieping kantel je de onderkant naar buiten. Het zich vanaf buiten naar binnen wordt dan naar beneden gefilterd. Dus geen inkijk. Doe je het andersom dan zul je zien dat het juist lichter gaat worden. Op de bovenverdieping doe je het precies andersom. Je kantelt dan de bovenkant naar buiten.

En als dat die feestdagen weer voorbij zijn mogen januari en februari van mij gestolen worden en word ik weer ontzettend blij als de lente weer in aantocht is. Want voor mij blijft dat het allermooiste seizoen van Nederland.

Afbeelding: shutterstock

 

 

Facebook Comments Box
Angelique

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply