Angelique PERSONAL

Wat heb je nodig om thuiswerken een succes te maken?

12 november 2020

Het jaar 2020 zal voor altijd de geschiedenisboeken ingaan als het jaar waarin thuiswerken wereldwijd doorbrak. Nu de nieuwigheid er een beetje af is, kunnen we eens kijken naar de elementen die ervoor zorgen dat thuiswerken zo efficiënt en comfortabel mogelijk is. In dit artikel zetten we er een aantal op een rij voor je.

Zorg dat je werk/privébalans goed blijft

De allerbelangrijkste tip die we je kunnen meegeven is niet materieel maar mentaal. Het feit dat je thuis aan het werk bent, betekent namelijk niet dat je altijd maar bezig moet zijn met je werk. Het is juist beter om een duidelijke scheiding aan te brengen in de tijd die zakelijk is en de tijd die privé is.
Natuurlijk is het best mogelijk om af en toe ’s avonds of in het weekend even door te gaan, maar houd die balans wel goed in de gaten. Veel thuiswerkers staan namelijk altijd ‘aan’ . Door eerder te beginnen of langer door te gaan sluipt er vanzelf een nieuw energie-slurpend werkpatroon je leven binnen. Dat moet je absoluut zien te voorkomen als je succesvol thuis wilt werken. Geef dus duidelijk je grenzen aan.

Focus helpt je verder

Iedereen die thuis aan het werk is, weet hoe het is om in een fijne werkflow te zitten. Die realiseer je vooral als niemand je afleidt. Dus geen kinderen in de buurt die geluid maken of collega’s die je via alle mogelijke digitale communicatiemiddelen proberen te bereiken. Focus is dé manier om verder te komen als je gaat thuiswerken . Maar hoe zorg je daarvoor?

Een goede werkplek is het belangrijkste criterium voor focus. Werk het liefst in een aparte kamer of een plek op zolder. Maar het helpt ook als je even tijdelijk al je meldingen uitzet op je mobiel en alle andere apps waarmee je met je collega’s communiceert. Bijvoorbeeld elke middag van 14.00 tot 16.00 uur. Dat is dan je flowzone. Geef dit aan bij je collega’s, zodat ze weten waarom je niet direct reageert.

Concentratieproblemen? Kies voor een uitbouw

Mocht je echt met een ruimteprobleem zitten of last hebben van anderen die in huis aanwezig zijn, waardoor je niet goed kunt focussen, dan kun je altijd overwegen om een extra kamer te maken. Vaak is een uitbouw in dat geval een logische keuze. Een lening afsluiten voor een dergelijke verbouwing gebeurt regelmatig. Zie het als een investering in je woning, die je op termijn echt wel terugverdient.

shopaholiek_

Facebook Comments Box
Angelique

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply