BOEKEN FOTOGRAFIE

Naked Eye Project in CODA museum

23 februari 2019

OGEN ALS DE SPIEGELS VAN HET BREIN

In de Shopaholiek inbox verscheen een tijdje terug een uitnodiging voor de opening van de Naked Eye Project van fotograaf Nathan Mooij in CODA museum Apeldoorn. Nu woon ik, ex-Shopaholiek, in de buurt van Apeldoorn en ben gek op fotografie en zo geschiedde het dat ik deze tentoonstelling mocht bezoeken. Vervelend hoor, zulke connecties hebben (wink). Ik ging samen met een vriendin en we hebben een geweldige en bijzondere avond gehad. Het hele concept valt niet in een paar woorden te vatten, maar als fotografie, de werking van het brein, varen op je gevoel en je zintuigen laten prikkelen dingen zijn die jou aanspreken, lees dan zeker verder.

Naked Eye Project

Nathan Mooij heeft voor zijn Naked Eye Project meer dan 2.000 mensen geportretteerd. Vervolgens bewerkte hij de foto’s in een portret met twee linkerogen en twee rechterogen. Zijn drijfveer hiervoor is ontstaan uit onderzoeken die stellen dat onze hersenen bestaan uit een emotionele rechterhelft en rationele linkerhelft. Hij was benieuwd of en hoe je dit terug kunt zien in de ogen. Je ziet op zijn foto’s mensen van alle leeftijden terug, bekende Nederlanders, mensen met een visuele beperking en ook de fotograaf zelf komt voorbij.

Ruim 160 van deze dubbelportretten met rationele linkerogen en emotionele rechterogen staan in het boek Naked Eye Project ‘More than meets the eye’. En nu kun je een deel van deze fotoserie terug zien in CODA museum tot en met 2 juni 2019.  De tetoonstelling is een ware zenuwprikkelende ervaring. Welk portret is nu de emotionele kant en welke de rationele? Wat voel je als je een emotioneel portret aankijkt en is dat anders bij een rationeel portret? Bekijk zelf eens de header van dit blog om een klein beetje een idee te krijgen. De verschillen tussen het linker- en rechteroog zijn bij veel andere portretten veel groter dan bij dit voorbeeld. En door  de enorme afdrukken in het museum komt het ook veel meer binnen. Naast de portretten zie je ook live portretten terug in een video die je aankijken en ademhalen. Ook is het leuk om te testen wat jouw dominante oog en dus de hersenhelft is die bij jou sterker ontwikkeld is. Die staan met elkaar in verband namelijk.  Tot slot kun je in het CODA atelier nog tekenen in spiegelbeeld en diverse andere breintrucjes uitproberen. Tijdens een dagje Apeldoorn is de tentoonstelling zeker een aanrader voor een kort bezoek met je kinderen.

Naked Eye Project

Eye-gazen

Wat ik trouwens ook heb gedaan is eye-gazen. Een volstrekt onbekende twee minuten lang in stilte aankijken en alleen non verbaal communiceren om elkaar te leren kennen. Dit was geen populair onderdeel van de tentoonstelling, maar ik heb een slachtoffer kunnen vinden die hieraan mee wilde doen. Gelijk na afloop had ik het nog niet zo door, maar nu, een week later, kan ik zeggen dat ik deze persoon nog steeds een beetje bij me draag. Iets wat ik niet kan zeggen van bijvoorbeeld een vriendelijke verkoopster die ik twee minuten heb gesproken. Heel bijzonder dus en zeker de moeite waard om eens te proberen.

Nathan Mooij

Wat ik ook bijzonder vond aan de opening, was om Nathan Mooij zelf te kunnen horen spreken over zijn Naked Eye Project. Acht jaar lang heeft hij hier met zo veel passie aan gewerkt naast zijn normale fotografie werkzaamheden en gezin. Geholpen door een goede vriend en fotograaf die hem alle eer gunde in het verbinden van alleen zijn naam aan het boek en de tentoonstelling. Prachtig om te zien dat iemand zo bevlogen ergens aan kan werken. Uiteraard krijg je dit stukje niet mee als je de tentoonstelling nu bezoekt. Maar je zal er iets van terug voelen in de foto’s.

Naked Eye Project

Informatie/links

Naked Eye Project

Naked Eye Project

 

Facebook Comments Box
Annemarie
Laatste berichten van Annemarie (alles zien)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply