Angelique PERSONAL

Scherven brengen geluk? Of toch niet?

22 mei 2022

Iedereen kent het bovenstaande gezegde wel toch? Scherven brengen geluk. Maar is dat ook zo? Tot nu toe vind ik scherven eigenlijk altijd alleen maar gevaarlijk en inmiddels heb ik er al een paar keer kennis mee mogen maken dat glasscherven eigenlijk altijd echt scherp zijn. Tot bloedens aan toe.

Het glazen ruitje

Zo’n 40 jaar geleden is mijn eerste herinneringen en kennismaking met gebroken glas. Ik zat nog op de basisschool en kwam tussen de middag altijd thuis om gezellig met mijn moeder en kleinere zusje een boterham te eten. Mijn moeder was die dag niet op tijd – normaal was ze er altijd – thuis. En ik als klein meisje snapte daar niets van. Ik ontstak blijkbaar in woede ofzo want ik ben zo boos geworden dat ik heb staan schoppen tegen het glazen ruitje onder de brievenbus. Dat was duidelijk geen gelaagd glas. (Gelaagd glas is veiligheidsglas en voorkomt dat het bij een breuk uiteen valt door een transparante folie tussen twee lagen glas, werkt ook goed tegen inbraken en dus ook tegen schoppende kinderen). De gevolgen waren natuurlijk een enorme glasbende en precies op dat moment kwam mijn moeder weer thuis. Boos natuurlijk en ik maar huilen. Anyway, de glasboer gebeld en die had er zo weer een nieuw ruitje in gezet. Ik heb het daarna nooit meer gedaan. Overigens heb ik er zelf niets aan overgehouden gelukkig.

Glazen afwassen

Het afwassen van wijnglazen ging mij jaren geleden iets minder gunstig af. Na een gezellig avondje kaarten met vriendinnen besloot ik nog even snel de afwas te doen. Ik wilde het zo snel doen dat ik niet voorzichtig genoeg was met het flinterdunne glas van de wijnglazen. Krakkkk…. je raadt het vast het: gebroken natuurlijk. En vol in mijn duim. Nou… het bloed wat daar uit kwam: ik werd er niet goed van. Mijn vriendin zette mij gelijk in de auto om naar de eerste hulp te rijden. Achteraf viel het allemaal wel mee, ik heb er maar een klein littekentje aan over gehouden. Maar door het water in combinatie met het bloed leek het wel heel erg. Sindsdien ben ik heel voorzichtig als het om het afwassen van dun glas gaat. Het is gebroken voor je er erg in hebt.

De autoruit

Een paar jaar geleden gingen mijn man en ik heel romantisch met een tentje een weekje naar Zuid Frankrijk. Gewoon leuk om eens te doen wat we in onze beginjaren met zoveel plezier hebben gedaan. De tent was alleen was mooier, de auto wat luxer en we hadden wat meer te besteden nu, dus koken voor de tent deden we dit keer niet. Alleen liep dit wat minder leuk af. Mijn man was de autosleutel kwijt. En wat denk je? De reserversleutel lag gewoon in het dashboardkastje. Ja… ik hoor je denken: hoe dom kun je zijn? Klopt. Echt megadom. Maar dat weet hij inmiddels wel :). Enige oplossing was natuurlijk om het kleine raampje in te slaan om bij de sleutel te komen.

Een glas cola

Nog eentje die mij zo is bijgebleven is die met mijn glas cola. Ik mocht van mijn ouders vroeger altijd maar één glas cola in de avond. Daar verheugde ik me dan altijd op want ik was gek op die prikkende cola. Heerlijk. Mijn moeder schonk dat altijd in zo’n dun glaasje en ik had altijd de neiging om daarin te bijten. Wat is dat toch met kinderen he?! Want ik weet dat veel kinderen dat gevoel hebben van: hoe hard kan ik er op bijten voor het breekt? Heel gek… Maar goed: mij is het dus een keer gelukt en ik kan je zeggen dat ik me kapot geschrokken ben. Sowieso van het gegil van mijn moeder. Dit keer gelukkig geen bloed maar een zeiknat shirt van de cola en uiteraard weer overal glas.

En om dan even terug te komen op de titel van dit verhaal? Scherven brengen geluk? Nou… ik weet het niet hoor.

Facebook Comments Box
Angelique

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply