FOTOGRAFIE Hanneke TIPS

Fotografietips: portretfotografie bij kinderen

9 januari 2017

MIJD DE “CHEESE”!

Iedereen maakt foto’s. Zeker als je kinderen hebt zul je regelmatig de camera of je telefoon tevoorschijn halen. Het maakt eigenlijk niet uit of je verstand van fotograferen hebt. Tegenwoordig maakt de smartphone al prima foto’s. Er is niks zo leuk als elke ontwikkeling, elke verandering en elke belangrijke gebeurtenis vast te leggen. Het fotograferen van kinderen valt onder portretfotografie. En of je nu fotografeert met je telefoon of de allernieuwste spiegelreflex, er zijn een aantal ‘basisregels’ voor nog mooiere portretfoto’s van je kind.

In dit blog wil ik graag wat tips geven over het fotograferen van kinderen. Niet omdat ik vind dat jullie het allemaal niet goed genoeg doen hoor, vooral lekker doorgaan als je tevreden bent! Maar als je het leuk vindt om meer uit je foto’s te halen, dan helpt dit blog je misschien wel verder.

Zelf fotografeer ik met de NIKON D600 maar de volgende 5 tips zijn net zo handig als je bijvoorbeeld met de telefoon fotografeert.

Tip 1: Ooghoogte

Bij portretfotografie is het belangrijk dat de scherpte op de ogen ligt. Dit bereik je het beste als je zorgt dat je camera op ooghoogte van het kind is. Soms zul je daarvoor zelfs op de grond moeten liggen, zeker bij hele jonge kinderen. Fotograferen van bovenaf kan een vertekend beeld geven: groot hoofd, klein lichaam. Fotografeer je van onderaf dan lijkt het lichaam weer veel langer in vergelijking met het hoofd. Fotograferen op ooghoogte geeft meteen het leuke effect dat je de wereld door zijn of haar ogen ziet!

fotografietips

Je kunt er ook bewust voor kiezen om juist wel van bovenaf (of onderaf) te fotograferen. Soms geeft dat een foto juist dat beetje extra speciaals. Ook hier ligt de scherpte op de ogen.

fotografietips

Tip 2: Lekker spontaan!

Misschien wel het lastigst en tegelijkertijd het belangrijste is de spontaniteit van de foto. Ik probeer kinderen tijdens de fotosessie gewoon hun eigen spel te laten spelen, in hun eigen wereldje te laten en volg ze op de voet met de camera. Natuurlijk is het leuk (en makkelijk) als je kind gewoon posseert zoals jij dat wilt. En sommige kinderen kunnen dat ook heel goed, maar de meeste kinderen zullen een neppe ‘cheese’ glimlach opzetten. Niet roepen dus! Mijd de cheese! Laat ze écht lachen. Maak grapjes of nog beter, laat iemand anders achter je lekker gek doen! Een echte, spontane lach is zoveel leuker.

fotografietips

Zoals je hierboven ziet is een foto niet alleen maar leuk als het kind in de lens kijkt. Een kind wat dromerig opzij kijkt is bijvoorbeeld ook heel mooi. Of, zoals je hier ziet, in slaap gevallen op de bank. Ook hier fotografeer je weer het beste vanaf ooghoogte.

fotografietips

Wat ik zelf altijd het lastigst vind is om mijn kinderen samen op de foto te zetten waar ze dan ook nog alledrie leuk op staan! Als dat mijn doel is dan zorg ik altijd dat ik iemand (meestal papa) bij me heb om ook nu lekker gek te doen achter mij. Wat ook helpt is dan plek of een ‘pose’ te kiezen die ze zelf leuk vinden. Ze kijken dan misschien niet altijd in de camera, er wordt wel écht gelachen. En stop niet bij 3 foto’s maar maak er veel, heel veel. Net zo lang tot ze niet meer willen. Dan zit er vast een goede tussen!

fotografietips

Tip 3: Let op de achtergrond

Natuurlijk moet je soms snel zijn. Als je kind zijn of haar eerste stapjes zet, ga je niet wachten tot er niets of niemand meer op de achtergrond te zien is. Maar als je een (portret)foto wil maken dan is een rustige achtergrond wel vaak het mooist. Zorg voor een achtergrond die niet teveel afleidt. Geen rommelige omgeving of andere personen op de achtergrond zorgt ervoor dat de aandacht naar je kind gaat. Daarvoor hoef je natuurlijk geen dure, speciale achtergronden aan te schaffen. Een rustige muur doet al wonderen. Fotografeer je buiten dan zijn er heel veel mogelijkheden. Een mooi hek, bomen, een weiland, het strand, dit zijn allemaal prachtige achtergronden voor een geslaagde foto. De uitdaging buiten is vooral om te zorgen dat er geen andere personen op de achtergrond staan. Foto’s in een bos doen het ook altijd goed!

fotografietips

fotografietips

Bij het maken van een portretfoto zet je vaak je kind in het midden op de foto. Soms kan het juist ook heel mooi zijn als je het kind rechts of links in de foto plaatst. Het kan een foto net een beetje extra geven. Zeker als je kind een bepaalde richting op kijkt. Let er wel op dat de scherpte nog steeds op je kind ligt en niet op de omgeving (tenzij je daar een reden voor hebt natuurlijk).

fotografietips

Tip 4: zwart/wit

Hoewel ik zelf, zeker bij foto’s van kinderen erg veel van kleur houd, kun je er ook voor kiezen om de foto zwart/wit te maken. Zeker bij een close up is de kleur niet altijd belangrijk en is zwart/wit heel mooi. Soms geeft dat een foto net dat beetje extra’s. Ook als je bijvoorbeeld een canvas aan de muur wilt dan is zwart/wit vaak een goede keuze. Dit staat namelijk bij elk interieur! De meeste (spiegelreflex)camera’s hebben een functie om de foto direct in zwart/wit te schieten. Daar kun je voor kiezen maar je kunt ook achteraf je foto bewerken met een bewerkingsprogramma. Vaak heb je dan net wat meer opties om de foto bijvoorbeeld een mooier contrast te geven of de belichting wat aan te passen.

fotografietips

Tip 5: Neuzen poetsen!

Er zijn best een hoop mensen heel handig met bijvoorbeeld Photoshop. Toch is het beter om bij het maken van de foto alvast goed te letten op een aantal details. Vooral kleine dingen zoals een snottebel of broodkruimels worden snel over het hoofd gezien. Achteraf baal je dan bij het zien van de foto. Er moet dan een bewerking overheen (of je moet het juist ontzettend gezellig vinden, dat snottebelletje of die chocolademondhoeken op de foto aan de muur) en dat kost tijd en moeite, wat je had kunnen voorkomen. Bovendien is lang niet iedereen bekend met een bewerkingsprogramma en in staat het zo weg te werken dat het niet meer te zien is en het gezicht hetzelfde is gebleven. Altijd even op letten dus, als je de kans hebt!

En eerlijk, heel soms zijn die vieze gezichtjes ook wel weer heel schattig natuurlijk 😉

fotografietips

 

 

Facebook Comments Box
Hanneke Farber
Laatste berichten van Hanneke Farber (alles zien)

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Weg met mijn camera: tijd voor de iPhone 13 Pro - Shopaholiek 15 april 2022 at 12:46

    […] Dat drukke bloggen en veel foto’s maken had natuurlijk consequenties. Mijn kinderen vonden het niet altijd leuk om te poseren voor mij en aangezien zij er niet om gevraagd hebben heb ik hulp gevraagd en ben ik met meer vrouwen Shopaholiek gaan uitbreiden. Het was inmiddels een uit de hand gelopen hobby,Op ons hoogtepunt werkte we aan Shopaholiek met 8 vrouwen. Dagelijks schreven we minstens 3 artikelen per dag en de views en bezoekers gingen door het dak. We hebben zulke leuke dingen meegemaakt. Op persreis naar Parijs, Florence, vakanties in het binnen- en buitenland, premières en superleuke events. En alles is vastgelegd op camera. […]

  • Leave a Reply