FOOD

DIY: Maak zelf een prachtige verjaardagstaart voor je kind

10 september 2015

ZELF EEN PRACHTIGE KINDERTAART MAKEN

Je zou denken dat je bij Shopaholiek als blogger terechtkomt omdat je veel over kindermode weet. Niets is minder waar, ik ben aangenomen op basis van mijn vaardigheden in de taartkunst. Kennen jullie mijn Bomba modetaart nog, toen Linde vijf werd? Dat was mijn ticket to the inside world of kids fashion. Mijn taarten kun je vinden op mijn Facebookpagina Zoet uit Zwolle.

1

Door dat bloggen had ik dit jaar, met Linde haar zesde verjaardag, wel minder tijd om zelf aan de knutsel te gaan. Gelukkig heb ik daar een perfecte oplossing voor en die ga ik met jullie delen. Want op deze manier kan iedereen namelijk een mooie verjaardagstaart voor een kind maken.

Ik begin altijd met het maken van de versiering voor de taart. Hiervoor heb je wat uitstekers nodig. Bij zo’n meidentaart zijn bloemetjes leuk. En letters zijn altijd handig. Uitstekers koop je bijvoorbeeld bij Xenos of Pipoos. Belangrijk is om wat poedersuiker op je werkblad te strooien, want dan worden de uitgestoken vormpjes veel mooier en blijven ze niet plakken. Het poedersuiker doe je bijvoorbeeld in een nieuw pantykousje, daarmee bepoeder je je werkblad, hierop leg je een uitgerold (mooi dun) stukje fondant. Je drukt het vormpje er op, schuift even goed heen en weer en klaar. Laat je bloemetje drogen in bijvoorbeeld een poffertjespan dan staan ze mooi iets overeind. Dit geeft een leuk 3D effect aan de taart. De sneeuwvlokjes heb ik ook laten drogen zodat ze rechtop kunnen staan. Fondant droogt binnen één à twee dagen.

1

Als het bijna zo ver is, bak je twee cakes in een ronde bakvorm van 20 cm. Ik heb mix voor cake van AH gebruikt en die beviel erg goed. De cakes werden lekker hoog. Je taart moet namelijk 10 centimeter hoog worden voor een mooi eindresultaat. Ik heb ook nog wat chocoladekrulletjes door het beslag gedaan. Je kunt ook een biscuit bakken en deze vullen, dan krijg je meer het bruidstaart idee. Maar de ervaring leert dat kinderen cake veel lekkerder vinden.

Na het bakken zorg je dat de bovenkant van de cake de onderkant wordt. Dit doe je door de cake op een rechte ondergrond te laten afkoelen. De cake moet aan twee kanten plat zijn.

Untitled design

De cakes laat je goed afkoelen. Ondertussen kun je botercrème maken. Dit doe je door 250 gram roomboter met 250 gram poedersuiker heel luchtig te mixen. Met de handmixer ben je zeker 10 minuten bezig. Heb je een sterke keukenmachine, dan zal 5 minuten genoeg zijn.

Als de cakes zijn afgekoeld, kun je de taart gaan afsmeren. Dit doe je zodat straks het fondant netjes over een gladde taart heen komt, anders zie je er allemaal bobbels door heen. Ik heb ook wat botercrème tussen de twee cakes gedaan zodat ze stevig op elkaar zitten. Daarna smeer je een dun laagje botercrème op de boven- en zijkant van taart. Ben je hiermee klaar, zet de taart dan minstens een uur in de koelkast. Daarna breng je een tweede laag botercrème aan. Niet te dik, dat smaakt niet lekker. Zet de taart weer terug in de koelkast en laat hem weer minstens een uur opstijven.

Untitled design (1)

Als de taart mooi strak en stevig is, ga je beginnen met het bekleden van de taart. Hiervoor rol je 700 gram fondant uit op een flexibele mat (bijvoorbeeld de bureau mat van Ikea). Ben je klaar met uitrollen, leg dan de rolstok aan één kant van het fondant, sla de mat dubbel en leg de lap fondant over je rolstok heen. Til de lap op en leg hem over de taart. Met je handen plak je het fondant langzaam van boven naar beneden tegen de zijkant van de taart aan. Met een smoother – die je ook vindt bij de taartafdeling van Xenos en Pipoos – ga je daarna over de taart heen om hem nog strakker te maken. Tot slot snij je langs de onderkant het overtollige fondant weg.

1

En dan, het leukste aan het taart maken, de finishing touch. Ik zet mijn taart vaak op een taartplateau of maak zelf een taartkarton door een stukje karton in te pakken met mooi papier en folie.  Het plaatje voor de taart is een eetbaar printje. Mijn grote “iedereen kan het” geheim. Ik bestel de printjes altijd bij Ricake.nl. Ricake denkt goed mee met het maken van de printjes. Alles is trouwens mogelijk, elke afbeelding die je maar kunt bedenken.

Na het plaatsen van het printje heb ik de taart verder versierd. De bolletjes maak je met een mould. Dan de bloemetjes en sneeuwkristallen er nog op. Zoals je kunt zien heb ik ook de letters laten drogen.

IMG_7848IMG_7816

Rest mij nog één ding en dat is de gelukkige jarige laten zien, met haar gave taart en natuurlijk in haar mooie verjaardagsjurk van Ninni Vi.

IMG_7917

 

Dit blog is van september 2015.

Facebook Comments Box
Annemarie
Laatste berichten van Annemarie (alles zien)

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply beppie 12 september 2015 at 21:14

    Wow! mooi geworden…
    ik bak eigenlijk nooit zelf, maar misschien toch es gaan doen…

  • Reply Rian Boogaard 13 september 2015 at 13:31

    Echt onwijs leuk!! Ze was natuurlijk dolgelukkig!!!

  • Leave a Reply