TIPS

Hoe werkt Instagram?

5 januari 2018

Het afgelopen jaar zijn de Shopaholiek bloggers steeds actiever geworden op Instagram waar ze elk een eigen feed hebben en een gezamenlijke Shopaholiekpagina. Zeg eens eerlijk, als jij onze blogs “leest”, kijk je dan vooral naar de foto’s of lees je heel de tekst? Het zijn vast vaak alleen de plaatjes waar je naar kijkt en op Instagram draait het allemaal om beelden en slechts korte stukjes tekst. Daarnaast geven we er ook een kijkje in ons dagelijks leven en plaatsen er extra inspiratie en combinatie ideeën.

Annemarie volgen op Instagram

Super leuk als je mij niet alleen via onze website en Facebook gaat volgen, maar ook via Instagram, je vindt me hier. Natuurlijk blijven we ook blogs schrijven, want informatie over de maatvoering en een directe shoplink is ook erg handig toch? Een link plaatsen op Instagram gaat minder makkelijk en mensen weten deze vaak niet te vinden. Daardoor, en door andere vragen die ik kreeg, kwam ik op het idee dit blog te schrijven met de Insta ins en outs voor beginnende gebruikers. Hoe werkt Instagram nou precies.

Hoe werkt Instagram

Heb je nog helemaal geen Instagram en ben je er wel nieuwsgierig naar? Dan lees je hier hoe je een account aanmaakt. Op Instagram heb je net als op Facebook een tijdlijn waarop je de foto’s ziet van de mensen die je volgt en uiteraard (helaas) ook wat reclame. Doordat er minder tekst op Instagram staat, vind ik de tijdlijn wel veel overzichtelijker. Puntsgewijs zal ik je verder wat Insta termen uitleggen.

  • Je zult regelmatig tegenkomen dat iemand schrijft, check mijn feed. Ze bedoelen dan, kijk even op mijn pagina. Je kunt er komen door op het rondje met de profielfoto te klikken linksboven elke foto.
  • Een andere term die je vaak ziet is link in bio. Als je op een feed kijkt, staat boven de foto’s een stukje tekst waarin iemand bijvoorbeeld vertelt hoe ze heet en wat ze doet. Dit is de bio oftewel biografie. Aan dit stukje tekst kun je ook een link toevoegen en deze komt dan direct boven de foto’s te staan. Op deze wijze kun je dus ook via Instagram blogs lezen waarin toch altijd extra informatie te lezen is en meer foto’s staan.
  • Nog een term, tab on pic for details. Als dit er staat en ook vaak als het er niet staat, kun je op de foto klikken en er verschijnt dan info over welke merken of winkels in de foto voorkomen. Klik je dan weer op die merk- of winkelnaam dan kom je gelijk bij de bijbehorende feed uit. Heel handig als je net even nieuwsgierig bent waar dat toffe jurkje van is.
  • Op Instagram worden veel hashtags gebruikt, het # teken en daarachter een woord. Klik je op zo’n hashtag dan krijg je allemaal foto’s te zien waarvoor deze hashtag ook gebruikt is. Onderaan je tijdlijn zie je een huisje, vergrootglas, plusje, hartje, en je profielfoto. Via het vergrootglas stelt Instagram feeds aan je voor op basis van wat je liked. Maar hier kun je ook zelf zoeken op hashtags. Wil je graag kindermodepagina’s volgen, dan zoek je bijvoorbeeld op kindermode. Of ben je fan van een bepaald merk, dan zoek je op dat merk. Stel je zoekwoord bovenin bij zoeken in en kies daarna voor tags.
  • Naast het plaatsen van foto’s kun je op Instagram ook stories plaatsen. Instagram draait best wel om perfecte plaatjes, al doet heus niet iedereen daaraan mee. In je stories kun je de minder gestylde, maar ooo zo leuke momenten kwijt. Deze blijven 24 uur zichtbaar. Maar wat is het nou en hoe bekijk je ze? Bovenaan de tijdlijn zie je verschillende profielfoto’s, klik je daarop dan zie je de stories. Ook via de profielfoto op iemands feed kun je de stories benaderen. Inmiddels heeft Facebook ook zo’n functie, dus wellicht herken je het daarvan.
  • Stories kunnen ook opgeslagen worden en deze vind je dan weer terug op iemands feed, tussen de bio en de foto’s in. Weer een nieuwe functie is IGTV, hier kun je langere filmpjes in kwijt. Je kunt ze bekijken via het TVtje naast de functie om een privé bericht te sturen. En op dezelfde plek als de opgeslagen stories.
  • In de stories zitten ook weer allerlei opties om je foto’s te bewerken. De snapchat-achtige filters zijn erg grappig, maar ook teksten, kleuren en emoticons kunnen worden toegevoegd. Ik heb zelf veel gehad aan de blog van Money Mom hierover, je vindt hem hier. Sowieso een leuk blog om te volgen.
  • Natuurlijk worden er op Instagram ook give-aways georganiseerd, meestal moet je liken, volgen en taggen om mee te doen. Je tagt je vriendinnen door een @ te plaatsen en gelijk daarachter hun accountnaam. Soms is er als extra voorwaarde dat je de give-away ook moet delen. Dit gaat op Instagram niet heel makkelijk, je moet er namelijk een extra app voor op je telefoon zetten. Bijvoorbeeld repost for instagram (Apple) of regrann. Daarna kun je de foto delen via de vlieger links onder elke foto of via de drie puntjes rechtsboven elke foto.
  • Als laatste behandel ik het sturen van een privé bericht. Als je iemand volgt kun je heel makkelijk een bericht sturen via de knop “stuur een bericht” naast hun profielfoto op hun feed. Ook kan het via de driepuntjes rechts bovenaan een feed, ook bij mensen die je niet volgt. Tot slot kan het ook nog via de vlieger rechts bovenin je tijdlijn, je moet dan wel de account nog opzoeken.

Over al deze dingen heb ik de laatste maanden vragen gehad, die ik met liefde beantwoord heb (was altijd heel gezellig). Nu staan alle, hoe werkt Instagram?, antwoorden op een rij. Mocht je nog meer vragen hebben, ook als meer ervaren gebruiker, stel ze gerust.

Hoe werkt Instagram

Wil je via je de tijdlijn een feed bekijken, klik dan op de profiel foto linksboven

Hoe werkt Instagram

Dit is de “link in bio”.

Hoe werkt Instagram

Tab on pic for details, dan zie je dit.

IMG_20180729_153839_793

Hier zie je IGTV staan en de opgeslagen stories.

Hoe werkt Instagram

Via de vlieger of de drie puntjes kun je een foto delen. Wel eerst een extra app installeren.

Facebook Comments Box
Annemarie
Laatste berichten van Annemarie (alles zien)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply