MAMA-INSPIRATIE Marieke H.

Staycation of wel vakantie in eigen land

18 juli 2020

Enig idee hoe leuk Dordrecht is?

De afgelopen week werd het me echt duidelijk! Er gaan veel mensen op vakantie in Nederland. Ik heb nog nooit zoveel auto’s met fietsen achterop gezien en ik heb nog nooit zoveel caravans zien rijden, die duidelijk bestemming Nederland hadden. Eigenlijk werd ik er wel een beetje vrolijk van. Hoe leuk is het om Nederland eens te ontdekken. Want zijn jullie wel eens op de Waddeneilanden geweest, in Groningen of bij de Hunebedden? Of wat voor mij heel dichtbij is, zijn jullie wel eens in Dordrecht, de oudste stad van Nederland, geweest?

We maakten onlangs een tourtje door Dordrecht. Het was een vliegensvlug bezoek, omdat we helaas te weinig tijd hadden. Je kunt hier namelijk gerust 2 of 3 dagen rondstruinen als je ook alle Musea zou willen bezoeken. Maar ook in één dag krijg je al een goede indruk van deze prachtige stad. Ja, want Dordrecht wordt gezien als de oudste stad van Nederland, de stad waar het huidige Nederland ooit begon! In 1572 werd hier tijdens de eerste Vrije Statenvergadering de basis gelegd voor het onafhankelijke Nederland van nu. Johan de Wit heeft hier onder andere geleefd. Dordrecht was een bloeiende stad tijdens de Gouden Eeuw!

In de ochtend verzamelden we bij Coffeelicious bij Museum Simon van Gijn. Dit huis uit 1836 is nog volledig in oude staat gebleven. Het is geweldig om hier even de tijd voor te nemen, want je waant je echt 200 jaar terug in de tijd. De speelzolder voor de kinderen is ook heel grappig om de kinderen mee te confronteren. Het is nog eens wat anders dan altijd maar met een iPad te zitten. De zelfgemaakte taarten van Coffeelicious zijn echt bizar lekker. Ze serveren overigens ook een ‘vegan’ taart.

We maakten erna een boottocht aan boord van Sirio Barone. Sirio heeft een kleine en een ietwat grotere boot (en binnenkort ook een originele Venetiaanse taxi boot die ook inzetbaar is gedurende de winter). De ene gaat echt hard, de ander is wat relaxter. Geef dus aan wat je wilt als je aan boord gaat bij hem. Deze ongelooflijk lieve, gezellige italiaan weet heel veel te vertellen over Dordrecht vanaf het water. Je vaart over het grote water bij het Drievierenpunt voor Dordrecht, door de smalle grachten van Dordrecht, maar ook een tocht richting de Biesbosch is mogelijk. Aan boord kan eten en drinken verzorgd worden. Echt een aanrader!

Na de boottocht maakten wij een wandeling door het oude centrum. Het centrum van Dordrecht beschikt ook over heel veel gezellige restaurantjes en terrasjes. Ook kun je je hart ophalen als je van winkelen houdt. Naast de standaard grote ketens, zijn er juist heel veel gezellige boetiekjes te vinden. Lekker struinen dus. Je kunt overigens een stadstour boeken met een gids en een bezoek aan ‘het hof’ is ook de moeite waard.

Wij sloten af bij Dok, waar we genoten van allerlei kleine hapjes. Een soort sharing diner zou je het bijna kunnen noemen. Overigens was de kok goed voorbereid op het feit dat een van de dames niet alles kon eten. Dat vond ik echt bewonderenswaardig. Petje af!

Al met al maakte Dordrecht op mijn vriendinnen een geweldige indruk en zeiden zeker nog eens op hun gemakje terug te komen. Ik ben benieuwd of ik jullie heb kunnen overtuigen en of jullie ook nog een tip voor ons hebben voor de staycation?

Staycation

Coffeelicious

Staycation

Hartje Dordrecht

Staycation

Oude centrum vanaf het bootje van Sirio

Staycation

Aan boord bij Sirio

Staycation

Smullen bij Dok

 

 

Facebook Comments

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply